Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záplavy 2.7.2009 v Jerlochovicích

10. 7. 2009

fotky k prohlédnutí zde:

sdhjerlochovice.rajce.idnes.cz/Zaplavy_Jerlochovice_2009/

Obrazek

 

2.7.09 po 15. hodině došlo v důsledku velmi silného přívalového deště k rychlému vzestupu hladiny Husího potoka až na 3. stupeň povodňové aktivity. Došlo k vyletí potoka a zatopení domů ve Vlkovicích, Jerlochovicích, Fulneku, Stachovicích a Hladkých Životicích. Další domy byly zatopeny vodou tekoucí z polí.
V Jerlochovicích se jednotka sešla ihned po 15 hodině a začala s čištěním mostů proti naplaveninám. Další členové kontrolovali nejvíce postižené domy, zda není nutná evakuace obyvatel. Po opadnutí vody, zhruba po 17 hodině, začalo odklízení naplavenin z mostů, zprůjezdnění cest, okamžitá nejnutnější pomoc občanům, kteří měli zatopeny i obytné části domů. Tyto práce ukončila přerušená dodávka elektřiny po 22 hodině.
Pátek 3.7, byly práce započaty již v 7:00 ráno.Jednalo se o čerpání vody z rodinných domů, vyklízení nánosů bahna, zničeného nábytku, započalo čištění koryta potoka od vyvrácených stromů, podemletých kořenů a naplavenin, dále pak čerpání vody a dezinfekce studní.
V sobotu 4.7. se pokračovalo v již započatých pracech a díky přistavěným kontejnerům mohlo začít i odstraňování nánosů z vesnice, břehů potoka, dále probíhalo čištění komunikací od bláta a vyčištění autocampu.
V neděli 5.7. pokračovalo odsávání sklepů a desinfekce studní.
I přesto, že Bártkův rybník byl vypuštěn a zadržel velké množství vody, tak přívalová vlna byla tak mohutná, že vyplavila domy p. L. Kováře, J.Kováře a garáž p. Bártka. Nejvíce poničeno bylo zahradnictví. Na soutoku s Husím potokem se voda vylila z břehů a zatopila celou střední část od p. Stibůrka až po restauraci Brtník. Ušetřeny nezůstali ani domy rodin Válkových. Na horním konci vesnice byl nejvíce zasažen autocamp a rodina Koubových, kteří měli vodu taktéž v obytných místnostech. Voda z polí zatopila zahrady a sklepy dalších domů.
Chtěli bychom poděkovat všem obyvatelům Jerlochovic, kteří se zapojili do pomoci při odstraňování škod. Také patří velký dík členům SDH, kteří nejsou v zásahové jednotce a přesto se v hojném počtu zapojili po celé 4 dny zásahu. Dík patří i manželům Grulichovým, díky kterým jsem měli něco teplého do žaludku. A samozřejmě i ostatním zasahujícím jednotkam z SDH Vrchy, Děrné, Vlkovice, Hladké Životice a Studénka Butovice.Za členy SDH Jerlochovice bychom rádi poděkovali p. Ševčíkovi a P. Dubcovi, kteří na závěr tohoto vyčerpávajícího  víkendu připravili pro všechny zasahující pohoštění v podobě selátka a sudu piva.

 

Náhledy fotografií ze složky Záplavy 2.7.2009