Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anton Gödrich

27. 5. 2009

Anton Gödrich *

 

* 25.10.1859 Jerlochovice
+ 16.3.1942 Fulnek
olympionik

 

V roce 1896, v sedmatřiceti letech, se zúčastnil prvních novodobých olympijských her. Soutěžil v cyklistickém silničním závodě jednotlivců. Délka tratě byla 97 km.
Podle dochovaných záznamů byl závod odstartován ve 12.17 hodin ze startovacího místa v aténské Kifissia Avenue - naproti tehdejší nemocnici Evagelimose. Závodu se zúčastilo šest závodníků, čtyři byli domácí Řekové (Costantinou, Iatrou, Apsiotis, Constantidinis), jeden Angličan (Battel) a fulnecký občan Gödrich. Závodníky očekávalo zcela zaplněné kruhové hlediště na Panathenajském stadiónu v Aténách v čele s královskou rodinou a oficiálními hosty.
OH probíhaly ve 43 disciplínách na obnoveném antickém stadiónu v Aténách v době od 6.-15.4.1896 za účasti 311 sportovců (pouze mužů) ze 13 zemí. Účast byla pouze soukromou záležitostí.
První přijel do cíle Řek Constantinides v čase 3 hodiny 2 minuty a 18 sekund a stal se tak olympijským vítězem. Na druhém místě dorazil Anton Gödrich v čase 3 hod. 22 min. 18 sek. Třetí pak skončil zraněný Angličan Battel.
Za první místo byla udělena stříbrná medaile a olivový věnec, druhé místo bylo oceněno bronzovou medailí a vavřínovým věncem, třetí místo bez medaile.
V roce 1936, kdy byla připravována olympiáda v Berlíně, byl A.Gödrich organizačním výborem pozván k účasti jako čestný host. Ve svých sedmasedmdesáti letech se vydal na cestu dlouhou pět set padesát kilometrů. Cestu vykonal na novém kole, které mu daroval fulnecký velkoobchodník Ernst Englich z továrny na kola a motorky - firma Fuchs.



* též August Goedrich, Anton Goedrich

 

Na fotografii:

Rozloučení Antona Goedricha ve Fulneku v roce 1936 před odjezdem na olympijské hry do Berlína.

 

Náhledy fotografií ze složky Anton Goedrich

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář